lazy

Artikelen, boeken, links en meer...

Hoe helpt haptotherapie?


In dit filmpje vertelt Edwin, een nuchtere Groninger, hoe hij haptotherapie heeft ervaren en hoe het hem heeft geholpen heftige gebeurtenissen in zijn leven een plek te geven.


Nieuwsgierig naar meer ervaringsverhalen van cliënten en verwijzers? Kijk dan eens op Laathaptotherapeuteneenhandjehelpen.nl


Wat raakt jou?


In dit NRC artikel geeft socioloog Hartmut Rosa zijn visie op de huidige tijd en hoe we ons verhouden tot de wereld om ons heen. Hij legt uit hoe we ons steeds meer laten leiden door informatie van buiten en zo vergeten te voelen hoe iets ons van binnen raakt. Neem als voorbeeld een museumbezoek waarbij je je laat leiden door de audiogids. De informatie die je krijgt kan heel interessant zijn, maar het kan je ook afsluiten waardoor je niet meer op je eigen gevoel vertrouwd. Met de audiogids op je koptelefoon loop je de vastgestelde route en vink je af wat je hebt gezien. Je optimaliseert misschien je bezoek maar het is goed mogelijk dat je ook de kans mist om je te laten raken door dat ene schilderij of kunstwerk. Terwijl juist deze momenten zo mooi en betekenisvol zijn. In haptotherapie word je uitgenodigd je vaste route (denkbeelden en overtuigingen) los te laten en open te staan voor wat je voelt en wat je raakt. 

Oorzaak van burn-out: de optelsom van gevoel dat niet gevoeld wordt


In dit artikel beschrijft psycholoog Jentien Keijzer heel helder wat ik vaak tegen kom in de praktijk: mensen met burn-out klachten doordat ze langere tijd angstgevoelens onderdrukken. Vaak onbewust. Angst activeert het stresssysteem in ons lichaam en dat put ons uit. Net als bij verdriet helpt het om de angst juist wel te voelen. Dan kan het lichaam het loslaten, herstellen en ontspannen. Maar angst is een lastige emotie om te voelen. Liever vermijden we angst, door ons op iets anders te richten, te rationaliseren, te relativeren of juist cynisch en boos te worden. Hoe we angst remmen laat ook ons lichaam zien; kramp in je buik, kleine ontwijkende beweginkjes, je adem even inhouden, een verkrampte lach. Je lichaam vertelt je zo dat je eigenlijk bang bent. In haptotherapie krijg je inzicht in deze signalen, hoe jij angstgevoelens vermijdt en hoe ongelooflijk veel het oplevert om bang te mogen zijn.


Grenzen stellen: hoe doe je dat eigenlijk?


De behoefte aan grenzen stellen komt vaak voort uit voortdurend moe zijn, je leeg gezogen voelen. Bijvoorbeeld omdat anderen veel van je vragen en je het lastig vindt om nee te zeggen. Je kunt dan leren ‘harde grenzen’ te stellen. Door heel duidelijk te zijn of door je zelf terug te trekken. Harde grenzen stellen kost alleen ook veel energie en mensen voelen zich daardoor vaak meer alleen. Je gaat immers uit verbinding. Hoe kun je dan grenzen stellen en in verbinding blijven? Wat helpt is je eigen (gevoels-) beweging te volgen. Reik je uit naar de ander of trek je zelf terug? Houd je daarin contact met je eigen lichaam of verlies je het contact met jezelf? Beweeg je veel of val je stil? Wat is daarin je eerste beweging en wat doe je uit gewoonte of omdat je denkt dat het hoort? Als je hier zicht op krijgt kun je veel makkelijker grenzen stellen zonder het contact met jezelf of de ander te verliezen. Dan zou grenzen stellen zomaar als vanzelf kunnen gaan. 

lazy
lazy
lazy

Boeken


In De keuze deelt dr. Eger haar oorlogsherinneringen. Ze doet uit de doeken hoe ze als psycholoog haar cliënten al jarenlang helpt om zich uit hun eigen gedachten te bevrijden, en hoe iedereen uiteindelijk voor vrijheid kan kiezen.


Dirk de Wachter, bekend Belgisch psychiater, meent in dit boek dat verdriet geen psychiatrische afwijking, maar onderdeel van het leven. Als we ook 'nare' gevoelens als verdriet meer zouden onderkennen en delen met elkaar zouden we gelukkiger zijn.

lazy
lazy

Gedicht

lazy

Boek


Een prachtig kinderboek over angst, avontuur en dapper zijn! Want het anders willen doen, bewust voelen en echt stil staan bij je eigen wensen, verlangens en grenzen, daar is echt wel een portie moed voor nodig. 


lazy
lazy

Invinding
Barbara Verhoeve

06 52545744

barbara@invinding.nl

KvK 77070917

BTW NL003157470B60

Bank NL47ABNA0869514407

AGB code praktijk 90067266

AGB code therapeut 90108211

NFG registratie 9143

RBCZ licentie 200221R

CRKBO docent geregistreerd