Wat is haptotherapie?


Haptotherapie helpt je om je meer bewust te worden van je gevoelens en je eigen lichaam. Iedereen kent wel het gevoel dat het even of langere periode niet zo goed met je gaat. Je hebt er al veel over nagedacht en misschien ook al eerder hulp gezocht. Je wilt je graag beter voelen maar je weet niet zo goed hoe. In haptotherapie maken we gebruik van gesprekken, bewegingsoefeningen en aanraakoefeningen. Zo krijg je meer inzicht in wat je denkt, hoe je beweegt en wat je lijf je vertelt. Je ontdekt wat je remt, wat je nodig hebt en wat je kunt doen om je beter te voelen.

Haptotherapie Aalsmeer

Voor wie kan haptotherapie iets betekenen?


Iedereen zit wel eens vast en zoekt naar manieren om met lichamelijke klachten of emotionele problemen om te gaan. Haptotherapie kan dan helpen. Bijvoorbeeld bij:


  • Stress of burn-out klachten
  • Omgaan met angst; onzekerheid, verlatingsangst, bindingsangst of faalangst
  • Lichamelijke (onbegrepen) spanningsklachten
  • Niet lekker in je vel zitten; depressieve gevoelens, eenzaamheid of leegte
  • Problemen met ontspannen; piekeren, slaapproblemen
  • Verwerken van traumatische gebeurtenissen
  • Verlies en rouwverwerking
  • Leren herkennen en uiten van je gevoelens
  • Problemen in de relatiesfeer (partner, familie of werk)
  • Zelfontplooiing en persoonlijke groei


Werkwijze


Tijdens de eerste afspraak maken we kennis met elkaar en bespreken we jouw hulpvraag. Omdat voelen en ervaren een belangrijk onderdeel is van de therapie doen we een eerste kennismakingsoefening. Zo kun je ervaren of haptotherapie iets voor je is. Klikt het, dan maken we vervolgafspraken en werken we toe naar een behandelplan. Jouw proces staat centraal en samen bespreken we hoeveel sessies je wilt doen. Een afspraak duurt 45 minuten tot een uur.


Verschil fysiotherapie en haptoherapie

Fysiotherapie richt zich op het verhelpen van lichamelijke klachten. Haptotherapie kijkt ook naar de emotionele en psychologische aspecten. Nekklachten kunnen bijvoorbeeld het gevolg zijn van stress, maar wat zorgt bij jou voor stress en hoe kun je daar op een andere manier mee omgaan?


Verschil psycholoog en haptoherapeut

In gesprekken helpt de psycholoog met het inzicht krijgen in je problemen en het zoeken naar oplossingen. Een haptotherapeut kijkt samen met jou naar je beleving in het hier en nu. Naast gesprekstechnieken maken we veel gebruik van ervaringsoefeningen. Ook aanraking maakt deel uit van de behandeling. In een aanraking kun je namelijk heel goed voelen hoe je reageert en communiceert. Hoe het bijvoorbeeld voor je is als je druk voelt. Trek je je terug, zoek je de druk op of geef je tegendruk? En doe je dat dan kort of hou je het lang vol? Patronen in de aanraking kun je vertalen naar (vaak onbewuste) reacties op situaties in je dagelijkse leven. Als je hier bewust van wordt krijg je een keuze en ontstaan er nieuwe mogelijkheden.


Tarief en vergoeding


Het tarief per afspraak is € 85,-. Haptotherapie wordt vaak gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Hier vind je een overzicht van de vergoedingen per zorgverzekeraar. De praktijk is geregistreerd bij de NFG onder nummer 9143 en bij het RBCZ onder licentie 200221R.

Meer informatie over haptonomie

Ben je nieuwsgierig geworden naar haptonomie en haptotherapie en wil je er meer over lezen? Kijk dan hier

Invinding
Barbara Verhoeve

06 52545744

barbara@invinding.nl

KvK 77070917

BTW NL003157470B60

Bank NL47ABNA0869514407

AGB code praktijk 90067266

AGB code therapeut 90108211

NFG registratie 9143

RBCZ licentie 200221R

CRKBO docent geregistreerd