haptonomie haptotherapie Aalsmeer Barbara Verhoeve

Wat is haptotherapie?

Haptotherapie is de therapeutische toepassing van haptonomie. Een haptotherapeut helpt je om je meer bewust te worden van je gevoelens en je eigen lichaam. Iedereen kent wel het gevoel dat het even of langere periode niet zo goed met je gaat. Je hebt er al veel over nagedacht en misschien ook al eerder hulp gezocht. Je wilt je graag beter voelen maar je weet niet hoe. In haptotherapie maken we gebruik van gesprekken, bewegingsoefeningen en aanraakoefeningen. Zo krijg je meer inzicht in wat je denkt, hoe je beweegt en wat je lijf je vertelt. Je ontdekt wat je remt, wat je nodig hebt en wat je kunt doen om je beter te voelen.

 

Voor wie kan haptotherapie iets betekenen?

Iedereen zit wel eens vast en zoekt naar manieren om met lichamelijke klachten of emotionele problemen om te gaan. Haptotherapie kan dan helpen. Bijvoorbeeld bij: 

  • Stress of burn-out klachten
  • Omgaan met angst; onzekerheid, verlatingsangst, bindingsangst of faalangst
  • Lichamelijke (onbegrepen) spanningsklachten
  • Niet lekker in je vel zitten; depressieve gevoelens, eenzaamheid of leegte
  • Problemen met ontspannen; piekeren, slaapproblemen
  • Verwerken van traumatische gebeurtenissen
  • Verlies en rouwverwerking
  • Leren herkennen en uiten van je gevoelens
  • Problemen in de relatiesfeer (partner, familie of werk)
  • Zelfontplooiing en persoonlijke groei


Werkwijze 

Tijdens de eerste sessie maken we kennis met elkaar en bespreken we jouw hulpvraag. Omdat voelen en ervaren een belangrijk onderdeel is van de therapie doen we een eerste kennismakingsoefening. Zo kun je ervaren of haptotherapie iets voor je is. Klikt het, dan maken we vervolgafspraken en werken we in de eerste sessies toe naar een behandelplan. Jouw proces staat centraal en samen bespreken we hoeveel sessies je wilt doen. Een sessie duurt 45 minuten.

Verschil fysiotherapie en haptoherapie

Fysiotherapie richt zich op het verhelpen van lichamelijke klachten. Haptotherapie kijkt ook naar de emotionele en psychologische aspecten. Nekklachten kunnen bijvoorbeeld het gevolg zijn van stress, maar wat zorgt bij jou voor stress en hoe kun je daar op een andere manier mee omgaan? 

Verschil psycholoog en haptoherapeut

Via gesprekken helpt de psycholoog met het inzicht krijgen in je problemen en het zoeken naar oplossen. In haptotherapie kijken we vooral naar jouw beleving in het hier en nu. Naast gesprekstechnieken maken we veel gebruik van ervaringsoefeningen. Ook aanraking maakt deel uit van de behandeling.


Tarief en vergoeding

Een sessie kost € 80,-. Haptotherapie wordt vaak gedeeltelijk vergoedt wanneer je een aanvullende zorgverzekering hebt. Hier vind je een overzicht van de vergoedingen per zorgverzekeraar. 

De praktijk is geregistreerd bij de NFG onder nummer 9143 en bij het RBCZ onder licentie 200221R.


 


Meer informatie over haptonomie

Ben je nieuwsgierig geworden naar haptonomie en haptotherapie en wil je er meer over lezen? Kijk dan hier.

Paramedisch Centrum Aalsmeer / fysiotherapie Dekker

Als haptotherapeut ben ik ook verbonden aan PACA/ fysiotherapie Dekker in Amstelveen. Voor afspraken in Amstelveen kun je rechtstreeks contact opnemen met de praktijk via telefoonnummer 020 6418641.